Strony

środa, 25 lipca 2012

Gofry z bitą śmietaną i owocami

Gofry - chyba nie ma nic pyszniejszego. Pasują zarówno na śniadanie, podwieczorek, kolację czy smakołyk do kawy. Mogą być podawane z różnymi dodatkami. Ja dziś przygotowałam najprostsze gofry czyli z bitą śmietaną i owocami. 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka maślanki
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dwa jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  1. Do miski wlać mleko, maślankę i olej. Dodać mąkę, proszek, sodę i sól. Dokładnie wymieszać. Dodać żółtka. Białka oddzielnie ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Delikatnie wszystko połączyć.
  2. Gofrownicę nagrzać i piec gofry.
  3. Gotowe gofry kładziemy na kratce aby ostygły. Polewamy bitą śmietaną i układamy na nie ulubione owoce. 






Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.
Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz