Strony

niedziela, 8 lipca 2012

Zupa koperkowa


Lato w pełni zawitało w naszej kuchni. Dziś przedstawię Wam przepis na pyszną zupę koperkową. Na pewno zachwyci podniebienie każdego domownika. 

Składniki:
  • wywar z kości na 1 1/2 l wody
  • 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę (można zetrzeć ją na tarce)
  • 2 pęczki koperku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku
  1. Gotujemy wywar z kości. Dodajemy ziemniaki i marchewkę. Gotujemy do miękkości warzyw.
  2. Siekamy koperek i dodajemy do wywaru. Zostawiamy trochę koperku do posypania zupy.
  3. Odlewamy pół szklanki wywaru, gdy ostygnie dodajemy mąkę i śmietanę, dokładnie mieszamy by nie powstały grudki. Wlewamy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Zupę podajemy posypaną koperkiem.



Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.
Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz