Strony

poniedziałek, 9 lipca 2012

Sernik z czarną kruszonką

Najlepszy i najprostszy sernik na popołudniową kawę. Niespodziewani goście na pewno będą zachwyceni jego smakiem. Jeśli macie ochotę na pyszny sernik sięgnijcie po ten przepis.





Składniki:
na ciasto:
  • 40 dkg mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 20 dkg roztopionej margaryny
na ser:
  • 1 kg sera ( może być twaróg kupiony w wiaderku, lub ser mielony co najmniej dwa razy)
  • 3 żółtka
  • piana z białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki roztopionej margaryny lub masła
  • 1 łyżeczka grysiku
  • paczka cukru waniliowego
  • 40 dkg cukru
  • rodzynki lub brzoskwinie wg uznania
  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i kakao. Dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtko, śmietanę i ostudzoną margarynę. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie mniej więcej tej samej wielkości kule. Wkładamy do zamrażarki na ok 30 minut.
  2. Twaróg mieszamy z cukrem, dodajemy żółtka. margarynę lub masło i pianę z białek. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy grysik, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy rodzynki.
  3. Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Kule wyjmujemy z zamrażalki. Jedną z nich trzemy na tarce o największych "oczka" na blachę. Na ciasto wykładamy masę serową. Następnie drugą kulę trzemy na sernik.
  4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni. Pieczemy ok 40 minut.



Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.
Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz