Strony

piątek, 6 lipca 2012

Naleśnikowy dzień

Dla wszystkich małych i dużych fanów naleśników przedstawiam przepis na te rozpływające się w ustach danie. Naleśniki z serem lub dżemem - nie ma nic prostszego i równie pysznego. Idealne na śniadanie, obiad czy kolację.





Składniki:
na ciasto:
  • 1 litr mleka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 3 3/4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej lub margaryna
na ser:
  • 250 g sera twaróg półtłusty
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • cukier według uznania
  • rodzynki lub inne owoce ( maliny, brzoskwinie, truskawki, itp.)
polewa czekoladowa:
  • pół kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej topimy w kąpieli wodnej.
  1. Jajka miksujemy, dodajemy mleko, mąkę i sól i wodę. Wszystko razem mieszamy aż uzyskamy konsystencję śmietany.
  2. Na gorącej patelni topimy margarynę (opcjonalnie) i smażymy naleśniki.
  3. Ser mieszamy z jogurtem, cukrem i owocami.
  4. Aby stopić czekoladę w wodnej kąpieli należy nalać do garnka kilka centymetrów wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie do naczynia żaroodpornego wkładamy kostki czekolady. Naczynie kładziemy na garnek tak aby para wodna nie miała ujścia. Mieszamy od czasu do czasu aż czekolada będzie roztopiona.
  5. Naleśniki smarujemy serem i składamy w trójkąty. Polać polewą czekoladową i ozdobić według własnej fantazji.
Ser można zastąpić dżemem lub powidłami.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz