poniedziałek, 23 lipca 2012

Sałatka ogórkowa do zimowej spiżarni

Pewnie wielu z nas zastanawiało się już czym uzupełnić domowe spiżarnie na zimowe dni. Ja postanowiłam przygotować sałatkę z ogórków. Jej zrobienie nie zajmuje dużo czasu. Przygotowane w ten sposób ogórki idealnie pasują do obiadu.



Składniki:


  • 2 kg zielonych ogórków
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki soli
  • 0,5 szklanki oliwy lub oleju
  • 0,5 szklanki octu
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka drobno zmielonego pieprzu czarnego



  1. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub w piórka. Pietruszkę drobno posiekać. Ogórki, cebulę, pietruszkę łączymy razem w misce. Dodajemy sól, mieszamy i pozostawiamy na ok. 3 godziny. Co jakiś czas mieszamy sałatkę.
  2. Po upływie 3 godzin do warzyw dodajemy olej, ocet, cukier i pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy. 
  3. Niewielkie słoiki napełniamy przygotowaną sałatką i szczelnie zakręcamy. Wkładamy je do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 15-20 minut.



Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.
Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych


1 komentarz:

  1. Nie ma to jak w zimowe południa do obiadu zjeść takie cudo ze słoika!

    OdpowiedzUsuń