Strony

wtorek, 25 września 2012

Pasta serowa z jajkiem

Pasta z sera białego i jajek jest bardzo prosta w przygotowaniu. Można ją podawać z pieczywem lub krakersami. Idealnie nadaje się na śniadanie.




Składniki:
  • 20 dkg twarogu 
  • 3-4 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • mały pomidor
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  1. Jajka gotujemy na twardo.
  2. Twaróg łączymy z jogurtem, dodajemy pomidor (bez skóry) i jajka pokrojone w drobną kostkę. Doprawiamy przyprawami. 





Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych

sobota, 22 września 2012

Ciasto marchewkowe

Dziś podzielę się z Wami przepisem na ciasto marchewkowe. Jeśli gdzieś w domu zalega Wam kilka marchewek i nie wiecie co z nią zrobić polecam upiec właśnie to ciasto. Jest puszyste i wilgotne. Po prostu pyszne.


Składniki:
  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 4 jaja
  • 2 szklanki drobno utartej marchewki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  1. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać mąkę i olej. Dokładnie wymieszać.
  2. Następnie dodać utartą marchew, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. 
  3. Gotową masę przelać do formy i piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
  4. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.





Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych





czwartek, 20 września 2012

Zapiekana bułka

Czasami są dni, w których zostaje mi bułka lub chałka. Wykorzystuje ją i przyrządzam poniższe danie. Jest szybkie w przygotowanie i idealnie nadaje się na podwieczorek.



Składniki:


  • bułka
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • 3 jajka
  • pół szklanki śmietany
  • pół szklanki jogurtu
  • kilka rodzynek
  • kilka jeżyn
  1. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Bułkę kroimy w cienkie plastry i układamy w naczyniu. Bułkę posypujemy rodzynkami.
  2. Jajka lekko ubijamy, dodajemy jogurt, śmietanę, cynamon, cukier waniliowy i cukier. Masę wylewamy na bułkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy aż masa się zarumieni.
  3. Gotową bułkę podajemy z jeżynami lub malinami.



Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.


wtorek, 18 września 2012

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami często goszczą na moim stole w trakcie "wysypu" śliwek. Podaje je z zarumienionym masłem i posypuję cukrem. Takie smakują mi najbardziej. 




Składniki na ok. 17 sztuk:

  • 7-8 średnich ziemniaków
  • łyża soli
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • 8 średnich śliwek
  • cukier
  • cynamon
  • pół kostki masła
  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy ostygną przeciskamy je przez praskę. Dodajemy jajko i mieszamy. Dzielimy ziemniaki na cztery równie części. Jedną z nich odsuwamy i w to miejsce wsypujemy mąkę (taką ilość jaką zajmowała odłożona ćwiartka ziemniaków). Ziemniaki dokładnie łączymy z mąką aby powstała gładka masa.
  2. Z gotowego ciasta formujemy średniej wielkości placki, na ich środek układamy pół śliwki posypujemy ją szczyptą cukru i cynamonem. Zawijamy śliwkę i formujemy kluskę. 
  3. Gotowe knedle gotujemy w osolonej wodzie tak długo aż wypłyną do góry.
  4. Podajemy polane masłem i posypane cukrem.







Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.

sobota, 15 września 2012

Muffiny czekoladowe

U mnie dziś na deser muffiny czekoladowe z orzechami. Pychota :)




Składniki na 10 sztuk:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki kakao
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  1. W jednej misce mąkę mieszamy z cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy by nie powstały gródki. 
  2. W drugiej misce łączymy ze sobą jajko, olej i mleko.
  3. Orzechy drobno siekamy.
  4. Składniki suche łączymy z mokrymi. Delikatnie mieszamy. Dodajemy orzechy i rodzynki.
  5. Gotową masę przelewamy do foremek i pieczemy 20 minut w 180 stopniach C.
  6. Gdy muffinki ostygną posypujemy je cukrem pudrem.

Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych




wtorek, 11 września 2012

Włoskie grzanki

Daniami z pomidorów możemy się delektować cały rok, ale właśnie teraz są najlepsze. Aromatyczne, soczyste i pełne witamin są teraz w wielu kuchniach daniami głównymi. U mnie dziś grzanki z tym właśnie z tym warzywem.


Składniki:
  • 4 twarde pomidory
  • 2 bułki
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 4 plastry żółtego sera
  • 4 łyżeczki bazylii
  • pieprz
  1. Bułki kroimy na pół. Czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy nim bułki z obu stron. Lekko skrapiamy je oliwą. Wkładamy je do piekarnika lub na patelnię by się lekko zarumieniły.
  2. Pomidory kroimy w kostkę. Ser kroimy w paski.
  3. Na grzankach rozkładamy pomidory, posypujemy je bazylią i pieprzem. Grzanki układamy na blasze i układamy na nich paski sera. Wstawiamy do piekarnika na tak długo aż ser się stopi.



Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych


niedziela, 9 września 2012

Kruchy placek ze śliwkami w budyniu

Wykorzystałam fakt, że śliwek nadal na drzewie wiele i upiekłam z nich ciasto. Kruchy placek ze śliwkami połączonymi z budyniem i kruszonką z listkiem mięty smakuje całkiem nieźle.




Składniki:
  • 1/2 kg śliwek
  • 1 budyń waniliowy
  • 280 ml wody
  • 5 dag cukru
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
Składniki na kruszonkę:
  • 4 dag mąki
  • 4 dag cukru
  • 4 dag masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  1. Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy kawałki miękkiego masła, jajko i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  2. Śliwki myjemy i usuwamy pestki.
  3. 250 ml wody zagotowujemy i dodajemy cukier. W 30 ml wody dokładnie rozpuszczamy budyń i wlewamy do reszty wody. Do budyniu wsypujemy śliwki i gotujemy na średnim ogniu ok. 2 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Podpiekamy ciasto ok. 10 minut w 175 stopniach C. 
  5. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę, cukier, masło i cukier waniliowy dokładnie mieszamy.
  6. Wyjmujemy podpieczony spód ciasta z piekarnika, wykładamy śliwki i posypujemy kruszonką. Zapiekamy jeszcze ok. 25 minut w 175 stopniach C. 
Gdy ciasto ostygnie możemy je podać z listkiem mięty lub gałką ulubionych lodów.






Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.


piątek, 31 sierpnia 2012

Koktajl z ostrężyn

Na osłodę dnia polecam koktajl z ostrężyn.





Składniki:
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szklanki ostrężyn
  • kilka kostek lodu
  • 4 listki mięty
  1. Wszystkie składniki (razem z miętą) wrzucamy do miksera i miksujemy.
  2. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek.



Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.

środa, 29 sierpnia 2012

Racuchy z jabłkami

Gdy nie mam pomysłu na obiad czy podwieczorek smażę racuchy. Dziś do ciasta dodałam jabłko i posmarowałam je dżemem wiśniowym. Muszę przyznać, że zniknęły z talerza bardzo szybko.



Składniki:
  • 1 duży kubek kefiru (400 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • paczka cukru waniliowego
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • łyżeczka octu
  • 1 duże jabłko
  1. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę, kefir, sól, sodę, cukier, cukier waniliowy, ocet i olejek. Wszystko razem dokładnie mieszamy by powstała masa o konsystencji śmietany. 
  2. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do masy i mieszamy.
  3. Placki smażymy na oleju lub margarynie na rumiany kolor. 
  4. Usmażone placki smarujemy dżemem.






Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych

niedziela, 26 sierpnia 2012

Drożdżówki ze śliwkami



Składniki na ok. 13 sztuk:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 10 dkg drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 6 łyżek roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • około 15 śliwek
  • cynamon
Składniki na posypkę:
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 żółtko
  1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy jajko.
  2. Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Wlewamy mleko do mąki i wszystko dokładnie łączymy. Gdy ciasto klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki aż ciasto będzie elastyczne.
  3. Śliwki dzielimy na pół i pozbywamy się pestek.
  4. Z masy formujemy średniej wielkości placki, nakładamy na nie śliwki, lekko posypujemy cynamonem. Formujemy drożdżówki zlepiając ciasto. Układamy na blaszce wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Odstawiamy na 40-50 minut do wyrośnięcia.
  5. Przygotowujemy posypkę: mąkę, cukier i masło razem dokładnie łączymy. 
  6. Gdy drożdżówki wyrosną smarujemy je roztrzepanym żółtkiem i posypujemy posypką.
  7. Pieczemy w piekarniku w 160 stopniach C.









Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.


czwartek, 23 sierpnia 2012

Drożdżówki



Mmmmm w mojej kuchni unosi się piękny zapach drożdżówek ze śliwkami :) Już niedługo podzielę się z Wami przepisem.


środa, 22 sierpnia 2012

Ciasto ze śliwkami

Śliwki w naszym ogrodzie rosną jak na drożdżach. Postanowiłam wykorzystać je i upiec ciasto według przepisu mojej sąsiadki. Ciasto ładnie wyrosło i przepięknie pachniało. Rozpływało się w ustach z cappuccino.




Składniki:
  • 3 jajka
  • pół szklanki oleju
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • ok 450g śliwek
Składniki na posypkę:
  • 3 łyżki margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kokosu
  • 6 łyżek mąki

  1. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Mieszamy.
  2. Dodajemy olej powoli mieszając, następnie dodajemy 3 jajka i szklankę jogurtu. Wszystko dokładnie łączymy by powstała jednolita masa.
  3. Ze śliwek pozbywamy się pestek i dzielimy je na połówki.
  4. Masę wylewamy na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Następnie układamy śliwki jedną obok drugiej.
  5. Przygotowujemy posypkę: do miski wsypujemy mąkę, margarynę, kokos i cukier. Dokładnie mieszamy i układamy posypkę na śliwkach.
  6. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni C i pieczemy ok 25 minut aż ciasto się zarumieni.





Idealnie pasuje do cappuccino

Jemu też smakowało :)

Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.