Strony

środa, 27 lutego 2013

Sałatka z zupek chińskich

Dziś mam dla Was propozycję na ciekawą sałatkę. Całkiem dobrze smakuje, jest bardzo prosta w wykonaniu i ładnie pachnie przyprawami. 



Składniki:
  • 2 paczki zupek chińskich (1 ostra, 1 łagodna)
  • 1 papryka
  • puszka kukurydzy
  • kawałek żółtego sera (około 20 dkg)
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól, pieprz
  • majonez
Wykonanie:
  1. Zupki chińskie kruszymy i wsypujemy do miski, dodajemy przyprawy. Zalewamy je około 1l wody. Po 3-4 minutach makaron odcedzamy, aż cała woda odcieknie. Paprykę kroimy w bardzo małą kostkę. Ogórki i ser kroimy w drobną kostkę. Paprykę, ogórki, ser i odsączoną kukurydzę dodajemy do makaronu. Doprawiamy solą i pieprzem - sałatka powinna mieć ostry smak. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu. 
  2. Odstawiamy sałatkę na kilka godzin w zimne miejsce by składniki się przegryzły.



poniedziałek, 25 lutego 2013

Tort z Linzu

Dziś kolejne słodkości. W taką pogodę trzeba sobie jakoś umilać dzień. Torcik może wygląda bardzo prosto i niepozornie ale naprawdę bardzo smakuje. 


Składniki:
  • 1/2 szklanki orzechów
  • 1 szklanka migdałów sparzonych i obranych ze skórki (150g)
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4/5 kostki masła (180g)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 żółtko
  • 1 1/3 szklanki dżemu malinowego
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
  1. Mielimy orzechy i migdały na drobny proszek. W misce mieszamy mąkę z cynamonem, proszkiem i solą. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na blado żółtą masę i dodajemy żółtko. Do masy małymi porcjami dodajemy składniki suche i orzechy. Dzielimy ciasto na dwie równie części. Jedną z nich wykładamy dno tortownicy razem z bokami do ok 2 cm (o średnicy ok 23 cm wyłożonej pergaminem). Drugą część rozwałkujemy na okrągły placek o średnicy 30 cm i pozostawiamy na 30 minut w chłodnym miejscu. 
  2. Rozprowadzamy dżem na cieście w tortownicy. Z drugiego koła kroimy paski o szerokości 2 cm i rozkładamy je w kratkę na powierzchnię dżemu. Wstawiamy tortownicę do lodówki na 30 minut. 
  3. Pieczemy ciasto w 180 stopniach C przez około 35-40 minut aż zarumieni się na złoty kolor. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

poniedziałek, 11 lutego 2013

Ciasto na herbatnikowo-bakaliowym spodzie

Jeśli lubicie proste i szybkie desery bez pieczenia to spodoba Wam się ten przepis. Bardzo smaczne i na pewno każdemu się uda. 





Składniki na spód:

  • 20 dkg herbatników maślanych pełnoziarnistych
  • 150 g masła
  • 10 dkg cukru
  • 1 jajko
  • 10 dkg kokosu
  • 5 dkg orzechów włoskich
  • 5 dkg rodzynek
składniki na masę:
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 torebki budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki mleka
  • 7 dkg masła
  • 20 dkg cukru pudru
  • 2 serki homogenizowane naturalne (2 x 140 g)
  • sok z jednej małej cytryny
  1. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy, cukier, cukier waniliowy, kakao i roztrzepane jajko. Wszystkie składniki łączymy  i podgrzewamy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Herbatniki i orzechy rozdrabniamy w blenderze i wrzucamy do masy. Dodajemy również wiórki kokosowe, rodzynki i mieszamy. Gotową i jeszcze ciepłą masę rozkładamy na dno tortownicy i lekko dociskamy. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzamy. W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, budyń, cukier puder i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy wszystkie składniki. Masę lekko studzimy. Następnie dodajemy serki oraz żelatynę. Gotową masę wykładamy na ciasto w tortownicy. Schładzamy w lodówce, aż masa stężeje.
  3. Na masę możemy zrobić polewę czekoladową. Trzy kostki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej w 2 łyżkach mleka. Gotową polewą dekorujemy ciasto.




*Przepis pochodzi ze strony www.stylowi.pl


środa, 30 stycznia 2013

Penne z sosem pomidorowym



Składniki:
  • paczka makaronu penne
  • 2 puszki pomidorów w zalewie
  • pół paczki mieszanki chińskiej
  • 3 ząbki czosnki
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 kawałki kiełbasy śląskiej
  1. Do garnka z wodą dodajemy trochę soli i gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy makaron (powinien być al dente). 
  2. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mieszankę chińską i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy wszystkie przyprawy i wrzucamy pomidory w zalewie. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy i smażymy, aż sos będzie gęsty. 
  3. Do sosu na patelni wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy. 
  4. Gotowy makaron przekładamy na talerz.


czwartek, 24 stycznia 2013

Niebiańska szarlotka

Kruche ciasto, zapach cynamonu i jabłek to nic innego jak szarlotka. Jest to deser, który posmakuje każdemu.




Składniki:


  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2 kg startych jabłek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • paczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy. Dodajemy śmietanę, jajka i żółtka oraz miękką pokrojoną w kostkę margarynę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
  2. Jabłka łączymy z bułką tartą  i cukrem waniliowym.
  3. Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Połowę ciasta rozkładamy na blachę, wykładamy jabłka. Drugą połowę ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. (Zostało mi trochę ciasta więc wyjęłam foremki do ciasta i stworzyłam niebo na mojej szarlotce :).
  4. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i pieczemy około 45 minut.




wtorek, 22 stycznia 2013

Musztardowo -miodowe piersi z kurczaka



Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki rosyjskiej musztardy
  • 1 łyżka łagodnej musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Dodajemy musztardę i miód. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
  2. Cebulę podsmażamy na oleju dodajemy czosnek. Chwilę smażymy uważając by czosnek się nie przypalił. Dodajemy pierś z kurczaka i smażymy aż kurczak będzie miękki. 
  3. Podajemy z ziemniakami i sałatką.


środa, 16 stycznia 2013

Kluski kładzione na słodko

Te kluski to po prostu niebo w gębie :). Musicie je spróbować. 




Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  1. Do miski wsypuję mąkę i sól. Dodaję wodę i roztrzepane jajka. Wszystkie składniki dokładnie łączę.
  2. Do gorącej i lekko solonej wody wrzucam ciasto nabierane dużą łyżką. Gotuję kilka minut.
  3. Kluski wyciągam, polewam masłem i posypuję cukrem.

Wyrobione ciasto nabieramy łyżką i wrzucamy do gorącej wody

Gotowe kluski polewamy masłem i posypujemy cukrem






poniedziałek, 14 stycznia 2013

Kremowa zupa z serków topionych z porem i pieczarkami

Jeśli nie macie dużo czasu na przygotowanie obiadu to musicie wypróbować ten przepis. Zupa o delikatnym smaku i o lekkiej konsystencji na pewno zaspokoi Wasze kubki smakowe. Przygotowuje się ją naprawdę szybko i nie wymaga dużo pracy.




Składniki:
  • 2 średnie pory
  • 1 i 1/2 litra wody z 2 kostkami rosołowymi lub 1 i 1/2 litra wywaru
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 20 dkg pieczarek
  • 4-5 serków topionych kremowych
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki oleju
  1. Olej mocno nagrzewamy w dużym garnku. Wrzucamy do niego pokrojony por. Kilka chwil smażymy. Dodajemy pokrojone pieczarki i mięso mielone. Podsmażamy kilka minut. Dodajemy sól i pieprz.
  2. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy kostki rosołowe. Dodajemy ziele angielskie. Rosół wlewamy do garnka z pieczarkami, mięsem i porem. Gotujemy wszystko 10-15 minut (aż pieczarki będą miękkie). Następnie dodajemy serki topione i mieszamy tak długo aż serki się rozpuszczą. 
  3. Zupę zagotowujemy. Bardzo dobrze smakuje z bagietką.



Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich. Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.

piątek, 11 stycznia 2013

Cytrynowy krem

Krem cytrynowy to bomba witaminy C. Idealnie nadaje się na czas grypowy. Na pewno wzmocni nasz organizm. Nadaje się do naleśników, gofrów, tostów, babeczek, jako polewa do tortów czy serników. Można go przechowywać w lodówce do tygodnia.




Składniki:

  • 3 cytryny
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g masła
  1. Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskami sok. Wlewamy wszystko do garnka. Dodajemy mąkę, jajka i cukier. Łączymy wszystkie składniki i stawiamy na małym ogniu. Ciągle mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy masło i mieszamy jeszcze przez około 3 minuty. Masa musi być gęsta.
  2. Krem przekładamy do słoika i przykrywamy folią.

środa, 9 stycznia 2013

Cytryna

Cytryna pochodzi z Azji lecz obecnie jest hodowana głównie w krajach o ciepłym klimacie. Jest jednym z naturalnych środków leczniczych w naszych domach. Obecnie najwięcej cytryn w naszych sklepach pochodzi z Hiszpanii, Grecji i Włoch.




Dlaczego warto ją jeść?

  • zawiera dużo witaminy C dzięki czemu wzmacnia naszą odporność
  • zawiera rutynę, która zapobiega powstawaniu siniaków oraz zapobiega krwawieniu dziąseł
  • usuwa wolne rodniki, które przyśpieszają proces starzenia się
  • chroni przed przeziębieniem i wirusami
Do czego można zastosować cytrynę?
  • jako dodatek do dresingów sałatkowych
  • jako dodatek do herbaty (nie gorącej) lub wody
  • jeśli skropimy sokiem z cytryny jabłka przygotowane do ciasta to na pewno nie sczernieją
  • sok z cytryny idealnie pasuje do różnych drinków
  • nadaje smak rybom, ciastom i deserom
Jak kupować cytrynę?
  • najlepiej kupować cytrynę na wagę, a nie w siatkach ponieważ im cięższa cytryna tym ma więcej soku w sobie
  • unikać cytryn z ciemnymi zabarwieniami
  • świecąca skórka cytryna nie oznacza, że jest ona świeża i dobrej jakości, może być nacierana różnymi konserwantami

poniedziałek, 7 stycznia 2013

Babka babuni




Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Cały czas miksując dodajemy mleko i roztopioną (schłodzoną) margarynę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko powoli miksujemy.
  2. Gotową masę przekładamy do formy wysmarowanej margaryną i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około 40 minut.
  3. Gotową babkę posypujemy cukrem pudrem.




sobota, 5 stycznia 2013

Zupa mleczna mojej babci

Ta zupa mleczna przypomina mi dzieciństwo. Bardzo często przygotowywała mi ją moja babcia. Przyjemnie było przypomnieć sobie jej smak. Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje. 


Składniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • szczypta cynamonu
  1. Mleko gotujemy w garnku.
  2. Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier waniliowy i wbijamy jajko. Wszystkie składniki łączymy widelcem tak aby powstały małe kawałki masy. Jeśli masa nie chce się rozdrabniać to kruszymy ją dłońmi i wsypujemy do zagotowanego mleka. Wszystko gotujemy przez około 3 minuty na małym ogniu ciągle mieszając.
  3. Gotową zupę mleczną przelewamy do miski lub talerza i posypujemy cynamonem.




niedziela, 30 grudnia 2012

Makaron z łososiem

Wczoraj na kolację na naszych talerzach pojawił się makaron w towarzystwie wędzonego łososia oprószony serem feta. 


Składniki:
  • paczka makaronu
  • 250 ml śmietany 18%
  • 200 g wędzonego łososia
  • kostka sera feta
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  1. Makaron gotujemy al dente.
  2. Na patelnię wlewamy śmietanę, łyżeczkę oregano, szczyptę soli, pieprzu oraz paprykę. Łososia kroimy w kostkę i wrzucamy do śmietany. Wszystko mieszamy i lekko podgrzewamy. 
  3. Do gotowego sosu wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy. Makaron nakładam na talerz o posypujemy serem feta.




Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.

piątek, 21 grudnia 2012

Opiekana tilapia w zalewie

Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Opiekana tilapia w zalewie octowej idealnie pasuje obok karpia na wigilijny stół. Równie dobrze możemy ją przygotować na imprezę sylwestrową lub na obiad w codziennym dniu. W ten sposób można również przygotować inny rodzaj ryb na przykład filet z mintaja czy dorsza.



Składniki:
  • 1/2 kg mrożonego filetu z tilapii
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • sól
na zalewę:
  • 4 i 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 5-6 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1 cebula
  1. Rozmrożoną rybę lekko solimy, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor. Upieczoną rybę układamy w naczyniu.
  2. Do garnka wlewamy wodę, ocet, cukier, sól, liść laurowy i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do zagotowanej zalewy. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Tilapię zalewamy zalewą i odstawiamy na minimum 3 dni do chłodnego miejsca.



Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.

sobota, 15 grudnia 2012

Puszyste ciasto

Jeśli ktoś z Was ma nieciekawy humor patrząc na dzisiejszą pogodę to na pewno poprawi go sobie jedząc to lekkie, puszyste i wilgotne ciasto. Idealnie pasuje do smacznej kawy czy kubka z kakao. 




Składniki:

  • 4 jajka
  • 40 dkg cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 45 dkg mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml maślanki
  • 10 dkg kokosu
  • 200 g  słodkiej śmietany
  1. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i maślankę. Dokładnie mieszamy. 
  2. Gotową masę przekładamy na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Ciasto posypujemy kokosem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 35 minut.
  3. Gdy ciasto lekko ostygnie polewamy go słodką śmietaną.

wtorek, 11 grudnia 2012

Świąteczne ciasteczka


Wpadłam w wir przedświątecznych przygotowań. W domu pojawiło się już parę świątecznych ozdób, a w kuchni powstały pierniczkowe ciasteczka. Uwielbiam ten czas.




Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30 dkg miodu
  • 80 dkg orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • przyprawa do piernika
  • starta skórka z cytryny
  • foremki do ciastek
  1. Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika.
  2. Trzy jajka ubijamy z miodem przez 3 minuty.
  3. Orzechy drobno siekamy.
  4. Mąkę łączymy z orzechami, jajkami oraz skórką z cytryny. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki na 1 i 1/2 godziny. (Ciasto klei się do rąk, ale po wychłodzeniu będzie idealne do wyrabiania ciastek).
  5. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Stolnicę posypujemy mąką, wałkujemy ciasto o grubości ok. 1 cm i foremkami wycinamy ciasteczka.
  6. Jajko ubijamy.
  7. Ciasteczka układamy na blasze wysmarowanej olejem, smarujemy je jajkiem o ozdabiamy orzechami lub kokosem.
  8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 120 stopni C.
  9. Gdy ciasteczka ostygną przekładamy je do szczelnego pojemnika i odstawiamy w chłodne miejsce do świąt.



Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.